Battle of Wisby 1361-2011 (photo)

Jag har fotograferat en hel del under Medeltidsveckan i Visby 2011. De i särklass största upplevelserna under årets medeltidsvecka har varit återskapandet av två historiska slag på Gotländsk mark 1361,  slaget vid  Mästerby och slaget vid Visby Ringmur som arrangerades av Battle of Wisby 1361-2011.  Publiken bjöds på en fantastisk  och tankeväckande uppvisning. Här gavs inte bara ett ypperligt tillfälle att fotografera  personer i återskapade tidsenliga rustningar mot storslagna fonder utan även möjligheten att hedra minnet av de namnlös som stupade mot Valdemar Atterdags yrkesarmé försvarande Gotlands frihet år 1361. Om du är intresserad av att läsa mera dessa slag och om Battle of Wisby 1361-2011 så lägger jag en länk HÄR

Maria Lingströms spännande föreläsning på änget i Mästerby 2011


Allt järn man hittar på en åker är inte medeltida…

Den reenactment som anordnades i Mästerby bygger på ett gediget förarbete. Man kan tycka att det är spännande och coolt med klonk i återskapade rustningar som är tidstypiska för 1361. Men publiken fick sig så mycket mera till livs än ett spännande skådespel med Dick Harrisson om berättare. Jag gärna vilja flagga lite för det mycket intressanta föredrag som arkeologen Maria Lingström höll om slagfälts arkeologi och sökandet efter spåren från de historiska slagen vid Mästerby 1361. Fascinerande hur man utifrån berättelser och ett fåtal källor kan ringa in och faktiskt hitta var slagen stod. För att illustrera föredraget hade Maria Lingström tagit med sig rull ups, en låda med järnskrot och ett kabinett med konserverade originalfynd från utgrävningen vid fjäle myr.

Är du intresserad av att läsa mera om slagen vid Mästerby och slagfältarkeologi så rekommenderar jag varmt att besöka hemsidan Mästerby 1361 – Slagfältsarkeologi i Valdemar Atterdags fotspår. Läs också gärna Maria Lingströms spännande artikel i Fornvännen Fjäle myr 1361 – Arkeologiska undersökningar av slagfältet från dagarna före slaget vid Visby ringmur från 2009. Alla bilder utom sista bilden med Maria Lingström har fotograferats av Torkel Molin.

De konserverade originalfynden däremot låg i små lådor med informationsskyltar på och visade i ett eget kabinett. Till skillnad från skrottlådan som bara hade järndetaljer från 1500 och framåt liggandes huller om buller så  packades dessa små järnfragment omsorgsfullt upp.


Många spännande små lådor blev det.


Som sagt dagen bjöd på många spännande fototillfällen. Här en bild med intresserade deltagare från slaget i tidstypiska kläder, ett inte allt för modernt kabinettet med glaslock, glänsande hänglås och föremålen ute i änget och en fokuserad arkeolog.


🙂


Maria Lingström berättar om slagfältsarkeologi.

Bilder från slaget


Påklädning inför slaget vid Mästerby /Suiting up, Battle of Mästerby.Foto: Torkel Molin.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tyvärr så förstörde de ackrediterade fotograferna upplevelsen för alla i publiken genom att totalt ignorera klädkoden. Jag tycker att man inför kommande evenemang bör fundera över hur fotograferna är klädda. Framförallt borde fotograferna själva ta sig en funderare på om det verkligen är rimligt att de aktivt går inför att förstöra helhetsupplevelsen för alla andra när de inte ens försöker klä upp sig. En enkel linneskjorta och en medeltida hatt/coif hade gjort stor skillnad.

Slaget vid Visby Ringmur

På morgonen innan striden börjar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggare gillar detta: