Under my skin (2015)

under min hud 2
… bröst på kub.

Här om dagen fick jag frågan om varför jag arbetar med att knyppla bröst istället för att bygga böcker. Jag blev först lite ställd av frågan men kom sedan på att jag egentligen inte har berättat varför jag knypplar bröst: jag medverkar i konstprojektet Bröstkollen.

Ett stillsamt samtal om mammografibilder, konst och cancer på en parkbänk i Botan, Visby 2010 slog rot och nu 2015 förverkligas idéerna i det ideella konstprojektet Bröstkollen där 13 konstnärer skildrar 13 kvinnors mammografibilder. ”Konstutställningen äger rum i Visby med vernissage den 12 juni. Verken visas under två månader för att sedan auktioneras ut den 16 augusti. Verken kommer också att användas till en kalender som säljs på konstutställningen. Intäkterna från försäljningen av verken och kalendern går oavkortat till Bröstcancerföreningen Gotland.”

Initiativtageren till Bröstkollen är en god vän till mig Anna Hrdlicka så det var enkelt att svara ja när hon frågade om jag ville vara med i konstprojektet med bilder och donera ett konstverk.

För dig som blir intresserad av att läsa mera om Bröstkollen och gärna vill se vilka de andra deltagarna är så har Hillmarketing i Visby skapat en mycket fin webbplats som heter Bröstkollen.nu

Du kan även följa vad som händer i projektet och hur det utvecklas på Facebook

Mammografibilden

mammografibild svartvit
Hmmm är detta månen?

Dags att stanna till i Knyppelland och fundera på om inte jag sprungit iväg ut i landskapet utan att först analysera mammografibilderna. Bilden ovan visar hur en mammografibild kan se ut. Frågan som jag ställer mig är: hur kan jag översätta denna bild som mest liknar ett lågupplöst fotografi av månen? Vad som är vad på bilden är för mig ointressant, jag är intresserad av att finna linjer och mönster som kan skulle kunna bilda ett stödjande trådverk för en fritt stående knypplat skulptur. För att komma närmare detta mål och för att komma ifrån det tydliga i bröstbilden har jag raderat bröstvårtan och roterat bilden 90 grader.
Tittar man lite närmare på bilder ser man att blodådrorna bildar en slingrande väv av vita trådar. De fina nästan osynliga förgreningarna bildar ett tät rutmönster som bryts av av tjockare vita trådar som bildar andra mönster. Vita trådar i all ära men det är sällan som man har en lika mörk bakgrund som den på bilden ovan. För att se hur det skulle kunna se ut om jag valde att knyppla med en svart lintråd så inverterade jag mammografibilden.

mammografibild svartvit inverterad
Nu har jag inte tänkt mig att knyppla en exakt kopia av mammografibilden utan jag tänkte se om inte det skulle gå att fånga den nästan magiska känslan av att se ett mjukt bröst genomlyst. Kroppen är en fantastisk organism och det är inte många gånger man får möjligheten att titta in under huden. Går det att fånga bröstets mjukhet och samtidigt förmedla känslan som uppstår när man ser förtätningar med små korn?

Under min hud -det färdiga bröstet.

Den knypplade spetsen har en stark inneboende laddning. Betraktaren får känslan av något outtalat kvinnligt, vackert och en närhet på samma gång. Det är det som gör att tekniken lämpar sig så väl för skapandet av en bröstform. Studerar man mammografibilder ser man att blodådrorna bildar en väv av vita trådar där tunna förgreningarna bildar små fyrkanter, sexkanter och andra mönster med varierande täthet. Liknande mönster kan skapas i en fri knyppling vilket jag har tagit fasta på. Mitt bidrag till Bröstkollens utställning och auktion är ett frihandsknypplat tredimensionellt bröst i svart lintråd.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Montering av det färdig knypplade bröstet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggare gillar detta: